(Ochtend)rituelen en nuttig douchen

Ik ben een ster in (ochtend)rituelen. Ik dacht altijd dat ik de beste hierin was. Als je met een oplettend oog kijkt, heeft iedereen een eigen ritueel.

Hoe je de dag moet beginnen

Mijn huisgenootje kan alleen haar scriptie schrijven met een brandende sigaret in haar hand, of uitsluitend ontbijten als Jan de Hoop op de achtergrond het nieuws voorleest. Dhr. J. kan zijn dag louter beginnen als er anderhalve liter framboos-yoghurtdrink en een tosti met chilisaus in zijn mik zit. Oud huisgenootje L. ontbijt het liefst in haar peignoir met een kopje groene thee terwijl ze de sudokupuzzel uit de krant oplost. Ik kan mijn dag pas beginnen als ik mijn neusje volgespoten heb met neusspray en mijn gezicht met facewash gewassen heb onder de douche. Ik ben dol op doucherituelen. Tandenpoetsen onder de douche? Heerlijk! Dagdromen onder de douche? Niets liever! Keihard zingen en dansen onder de douche? Maak me gek! Maar het ochtendritueel van mijn broer slaat alles.

Wilt u warm water op uw ontbijtkoek?

Broerlief bivakkeerde deze week twee keer in mijn appartement. Ik realiseerde me dat hij meer dan een half uur (!) in de badkamer bleef, en ik heb naar zijn uitleg gevraagd. Zo vertelde hij me dat hij minimaal 15 minuten moet douchen, anders is hij niet ontspannen genoeg. Het liefst nog met een tijdschriftje, of een kopje thee ONDER de douche. Knijpyoghurt erbij, plakje ontbijtkoek en zijn ochtendmaal is naar binnen gewerkt. Als je s ‘avonds doucht? Een zak chips onder die warme stralen, het kan namelijk allemaal!

Zonder Jan geen ritueel

Sta er maar eens bij stil. Wat is jouw ritueel? Ongetwijfeld voor jou zo normaal maar voor anderen zo eigenaardig! Na al deze observaties heb ik mezelf voorgenomen dat iedereen recht heeft op zijn of haar ritueel. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik toch raar zal opkijken als ik de volgende morgen een doordrenkte zak chips, plak ontbijtkoek of sigaret in de douche zie liggen. Laat staan Jan de Hoop op de achtergrond als ik poedeltje naakt mijn eigen rituelen uitvoer.